Utbildningar vid Konsthögskolor i Sverige

Brinner du för konsten och har du en önskan att få ägna ditt liv åt att arbeta med konstnärliga uttryck? Vi listar konsthögskolorna i Sverige och deras olika inriktningar.

De fria konsterna

Vill du arbeta med de fria konstarterna kan du söka till Konsthögskolan i Malmö. Här erbjuds du att fördjupa dig inom de områden som du brinner för, du har tillgång till Konsthögskolans lokaler och din egen ateljé dygnet runt. Du kan läsa på kandidat eller master-nivå och det är upp till dig som student att forma dina utbildningsår.

Konsthögskolan i Umeå har kandidat och masterprogram i fri konst. Utbildningen är projekt och workshopbaserad med internationellt verksamma konstnärer som gästlärare.

Vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm studerar du magister eller masterprogrammet i fri konst. Fokus ligger på att utbilda studenterna till självständiga, reflekterande och handlingskraftiga konstnärer med bredast tänkbara förutsättningar för arbete och eventuell forskning.

Utbildningar vid Konsthögskolor i Sverige

Design och konsthantverk

Högskolan för design och konsthantverk, HDK ligger i Göteborg. Här finns ett samlat utbud av utbildningar med inriktning på design. Det finns fyra olika huvudinriktningar och i dessa ligger sedan en mängd olika valmöjligheter som till exempel metallgestaltning, möbeldesign, textilkonst, smyckeskonst, keramikkonst eller varför inte Child culture design.

I samma stad hittar du Konstnärliga Fakulteten vid Göteborgs universitet. Där finns tre institutioner; Scen och musik, Design och konsthantverk samt Valand som erbjuder kandidat eller magisterprogram med inriktning på film, fotografi, fri konst eller litterär gestaltning.

Konstfack i Stockholm kan du också studera design. Här med inriktning på Grafisk design och illustration eller Industridesign. Du hittar även utbildning i Inredningsarkitektur, Möbeldesign, Keramik och glas samt Textil.

Textil kan du även studera på anrika Beckmans designhögskola i Stockholm. Du kan välja mellan tre olika program för Form, Mode eller Visuell kommunikation.

Vill du hellre bo i Skåne så kan du studera Modevetenskap vid Lunds universitet. Här handlar det om hela kroppens beklädnad; kläder och skor likaväl som frisyrer och tatueringar.  

Film och fotografering

Förutom på Valand i Göteborg som redan nämnts kan du på Högskolan Väst i Trollhättan studera program som 3-D Animation och Visualisering eller Bild och Formgivning för Medieproduktion.

Scenkonst och opera

Sist men inte minst; är du en blivande artist eller cirkuskonstnär? Då ska du söka till Stockholm Konstnärliga Högskola. Du kan studera dans, cirkus, drama, operasång, minskådespeleri och mycket mer. Det finns hela 27 olika kandidatutbildningar att välja på. Bland dem även filmfoto och filmproduktion.